Slavernij

Wij die nu leven kunnen er niets aandoen, dat onze voorouders Slavenmeesters of Slaven waren.
 

Maar we zijn daardoor wel blijvend met elkaar verbonden.

Een slaven (meesters) verleden is niet iets om trots op te zijn, noch voor het land dat de slavernij bedreef, noch voor het nageslacht van de slaven.
 

Toch mogen wij het verleden niet vergeten.
 

"Fu dabi pé jé go, ju mu sabi pé ju komopo."
 

Einde aan een treurige geschiedenis van slavernij (1863)

Op 1 juli 1863 schaft Nederland de slavernij af in zijn koloniën

Een lange geschiedenis
 

Voordat de eerste tot slaafgemaakten uit West-Afrika werden gevoerd door de Europeanen, maakten Arabieren al gebruik van de Afrikaanse ‘slavenmarkt’. Zij zetten tot slaafgemaakte Afrikanen onder andere in voor de verbouw van suikerriet in het zuiden van Portugal. Deze tot slaafgemaakten werden aangevoerd van de West-Afrikaanse kust. Zo leerden de Portugezen de slavernij kennen. Zij begonnen ook met de handel vanaf de Afrikaanse Westkust en beschermden deze door het bouwen van forten, waaronder het fort São George der Mina, het later Elmina.
 

Omstreeks 1630 gaan de Hollanders zich met de mensenhandel bezighouden. De West-Indische Compagnie verovert in 1624 een deel van Portugees Brazilië, waar op plantages vooral suiker voor de Europese markt wordt geproduceerd. Voor de verbouw en verwerking van het suikerriet worden zwarte tot slaafgemaakten uit West-Afrika ingezet. Door de militaire strijd tussen de Republiek en Portugal verliezen Nederlanders toegang tot de Portugese mensenhandel. De WIC besluit dan om zelf in West-Afrika mensen te halen. In 1636 worden de eerste duizend tot slaafgemaakten vanaf de Goudkust naar Brazilië vervoerd. 
 

In 1634 verovert de WIC het eiland Curaçao om te dienen als versterking van de Nederlandse handelspositie in de Caribische Zee. De kolonisators bouwen Curaçao al snel om tot markt voor tot slaafgemaakten. Niet alle tot slaafgemaakten worden onmiddellijk verhandeld. Brazilië gaat in 1654 voor Nederland verloren, maar in 1667 verovert Abraham Crijnssen Suriname voor de Republiek. Van de Engelsen mag Nederland Suriname houden in ruil voor Nieuw Amsterdam. De Engelse en Nederlandse kolonisators ontwikkelen Suriname tot een plantagekolonie, die vooral steunt op de gedwongen arbeid van West-Afrikaanse tot slaafgemaakten, op schepen aangevoerd door de WIC.
 

In de slavernijtijd zijn circa 200.000 tot slaafgemaakten naar Suriname gebracht, deels door de WIC en deels door andere handelaren. Tien jaar voor de afschaffing van de slavernij in 1863 zijn er 38.545 tot slaafgemaakten. In totaal brengen de Nederlanders 550.000 Afrikanen als tot slaafgemaakten naar de ‘Nieuwe Wereld’. Van dat aantal overleven 460.000 mensen de reis. Nederland is een van de laatste koloniale mogendheden die de slavernij afschaft.

 

Bron: Nationaal Archief
Datum: 6-7-2024

Gouvernements-Blas 1862 no.7 Proclamatie afschaffing Slavernij

Staatsblad 26-8-1862 wet afschaffing van de slavernij in Suriname

Voor de resterende pagina's zie link

De krant van Enkhuizen

De krant van Enkhuizen en omstreken schrijft in 1855 dat Portugal stappen zet om de slavernij in zijn koloniën af te schaffen. 

Nederland, Spanje en Turkije zijn dan nog de enige Europese landen die de 'mensch-onteerende slavernij' in hun koloniën toestaan.
 

Nederland schafte de slavernij laat af. Eerst kwam in 1814 een einde aan de trans-Atlantische slavenhandel. Dat gebeurde bij Koninklijk Besluit en was een voorwaarde om een aantal koloniën van de Engelsen terug te krijgen.

 Maar daarmee was het houden van slaafgemaakten niet voorbij. Bovendien bleef de slavenhandel binnen het Caribisch gebied nog bestaan.
 

Door druk vanuit de samenleving en van andere landen werd in 1863 de Emancipatiewet aangenomen. 

Met deze wet werd de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. Enkele jaren eerder was dat al in Nederlands Oost-Indië gebeurd.

 

Bron: Geschiedenis Lokaal West-Friesland 
Datum: 5-7-2024
 

Emancipatieproclamatie Reproductie

De Emancipatieproclamatie (Emancipation Proclamation) was een Executive Order die president Abraham Lincoln tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in 1862 afkondigde (en in 1863 in werking trad) en die de slaven in rebellerende zuidelijke staten en gebieden "voor altijd vrij" verklaarde.
 

De Amerikaanse Burgeroorlog was een strijd om het behoud van de Unie nadat de zuidelijke staten zich afgescheiden hadden. Het moreel in het zuiden was aanvankelijk hoog. Men meende voor zijn onafhankelijkheid en zijn eigen manier van leven te vechten. Het recht van de individuele staten hun eigen wetten te stellen (waaronder het recht om slaven te houden) stond daarbij centraal. Hoewel aanvankelijk ook de president van de Unie, Lincoln, huiverig stond tegenover een volledige afschaffing van de slavernij, kwam hij in de loop van de oorlog toch op andere gedachten. Hij was ervan overtuigd dat de slavernij afgeschaft moest worden om de oorlog te kunnen winnen. Dit resulteerde uiteindelijk in de afschaffing van de slavernij in de opstandige Geconfedereerde Staten van Amerika.

 

Bron: Wikipedia
Datum: 6-7-2024

Emancipatieproclamatie

President Abraham Lincoln vaardigde de Emancipatieproclamatie uit op 1 januari 1863, toen de natie haar derde jaar van een bloedige burgeroorlog naderde. De proclamatie verklaarde dat "alle personen die als slaven worden gehouden" binnen de opstandige staten "vrij zijn en voortaan vrij zullen zijn."
 

Ondanks deze uitgebreide bewoording was de Emancipatieproclamatie op veel manieren beperkt. Ze was alleen van toepassing op staten die zich hadden afgescheiden van de Verenigde Staten, waardoor slavernij in de loyale grensstaten ongemoeid bleef. Bovendien werden delen van de Confederatie (de zuidelijke afscheidingsstaten) die al onder Noordelijke controle waren, uitdrukkelijk uitgesloten. Het belangrijkst was dat de beloofde vrijheid afhankelijk was van een militaire overwinning van de Unie (de Verenigde Staten).
 

Hoewel de Emancipatieproclamatie de slavernij in het land niet beëindigde, veroverde zij de harten en verbeelding van miljoenen Amerikanen en veranderde zij de aard van de oorlog fundamenteel. Na 1 januari 1863 breidde elke vooruitgang van federale troepen het domein van vrijheid uit. Bovendien kondigde de proclamatie de acceptatie van zwarte mannen in het leger en de marine van de Unie aan, waardoor de bevrijden bevrijders konden worden. Tegen het einde van de oorlog hadden bijna 200.000 zwarte soldaten en matrozen gevochten voor de Unie en de vrijheid.

Vanaf de eerste dagen van de burgeroorlog hadden slaven gehandeld om hun eigen vrijheid te verzekeren. De Emancipatieproclamatie bevestigde hun aandringen dat de oorlog voor de Unie een oorlog voor vrijheid moest worden. Het voegde morele kracht toe aan de zaak van de Unie en versterkte de Unie zowel militair als politiek. Als een mijlpaal op de weg naar de uiteindelijke vernietiging van de slavernij heeft de Emancipatieproclamatie een plaats ingenomen tussen de grote documenten van menselijke vrijheid.
 

Het origineel van de Emancipatieproclamatie van 1 januari 1863 bevindt zich in het Nationaal Archief in Washington, DC. Met de tekst die vijf pagina's beslaat, werd het document oorspronkelijk vastgebonden met smalle rode en blauwe linten, die aan de handtekeningpagina waren bevestigd door een zegel van de Verenigde Staten. Het grootste deel van het lint is bewaard gebleven; delen van het zegel zijn nog leesbaar, maar andere delen zijn afgesleten.
 

Het document werd gebonden met andere proclamaties in een groot volume dat vele jaren werd bewaard door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toen het werd voorbereid om te binden, werd het versterkt met stroken langs de middenvouwen en vervolgens gemonteerd op een nog groter vel dik papier. In rode inkt geschreven in de rechterbovenhoek van dit grote vel staat het nummer van de proclamatie, 95, dat er lange tijd na ondertekening door het ministerie van Buitenlandse Zaken aan werd gegeven. Met andere archieven werd het volume met de Emancipatieproclamatie in 1936 overgebracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar het Nationaal Archief van de Verenigde Staten.
 

Vertaald uit bron: archives.gov  
Datum: 7-5-2024
 

Bron: AD

Orgineel 

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.