Johannes Belliot

Suriname en Nederlandse Antillen: Vrijverklaarde slaven (Emancipatie 1863)

In 1863 werd de slavernij officieel afgeschaft in de Nederlandse koloniën, waaronder Suriname en de Nederlandse Antillen. Dit markeerde een belangrijk moment in de geschiedenis van deze gebieden, waarin vele slaven eindelijk hun vrijheid verkregen. Onder hen bevond zich Johannes Belliot, een man van 28 jaar die tot dat moment als slaaf bekendstond onder de naam Sans Souci.

 

Johannes Belliot was een timmerman van beroep, een vaardigheid die hij wellicht tijdens zijn tijd in gevangenschap had ontwikkeld. Hij woonde en werkte op de plantage Berlijn, gelegen in de provincie Boven Para. De emancipatie bracht niet alleen vrijheid, maar ook nieuwe uitdagingen en kansen voor Johannes en vele anderen.

 

Johannes was lid van de Evangelische Broedergemeente (EBG), een protestantse geloofsgemeenschap die een belangrijke rol speelde in het leven van vele vrijverklaarde slaven. De EBG bood steun en richtlijnen in deze turbulente tijd, waarbij ze vaak hielpen bij de overgang naar een leven van vrijheid.

De officiële vrijverklaring van Johannes Belliot werd vastgelegd onder borderelnummer PL021, een administratief document dat zijn nieuwe status als vrije man bevestigde. Vanaf dat moment kon hij zich richten op het opbouwen van een nieuw leven, vrij van de ketenen van slavernij.

Plantage Berlijn, waar Johannes verbleef, was een van de vele plantages in Suriname waar de emancipatie een grote impact had. Voor de voormalige slaven betekende dit niet alleen vrijheid, maar ook de mogelijkheid om eigen keuzes te maken over hun toekomst en de vrijheid om hun leven naar eigen inzicht vorm te geven.

 

De emancipatie van 1863 blijft een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van Suriname en de Nederlandse Antillen. Het verhaal van Johannes Belliot, voorheen bekend als Sans Souci, weerspiegelt de veerkracht en het doorzettingsvermogen van de vele mannen en vrouwen die deze overgang hebben meegemaakt.

 

* Opmerkingen Kleinzoon van Elisabeth Belliot en verwant aan Thomas Belliot, Doris Belliot, Samuel Belliot en Maria Belliot; geboortejaar 1835. Blijkens borderel slavennaam Sans Souci II.

De voormalige eigenaren van Johannes Belliot; James Balfour, Thomas Balfour, James Balfour, John Janet Duncanson & Robert Kirk. 

 

 

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.